Wie is Jong Goud?

Jong Goud 050 in Groningen

Kroon Magazine is een initiatief van Jong Goud. In Groningen zet Jong Goud al sinds 2011 vrijwilligerswerk door jongeren op een voetstuk. Aanvankelijk door prijzen uit te reiken, daarna (in 2014) door uren te tellen en in 2015 door een magazine uit te geven. Dat papieren magazine werd zo enthousiast ontvangen dat in 2016 besloten is er een online magazine van te maken. Maar wie is Jong Goud eigenlijk?

Jong Goud is een imagocampagne, stimuleringscampagne en kennisinstituut in één. Paula Mosterman is de projectleider: “We hebben drie doelen. Het eerste is: meer jongeren van 12 tot en met 27 jaar interesseren voor vrijwillige inzet. Het tweede doel is de stad Groningen laten zien hoe goed jongeren nu al bezig zijn. En ten slotte willen we ook organisaties helpen bij het werken met jonge vrijwilligers. Dat laatste doen we onder andere met workshops waarin we organisaties leren jonge vrijwilligers te werven en enthousiast te houden.” Geheel in lijn met zijn eigen doelen werkt Jong Goud veel met vrijwilligers, die hun talenten en ideeën kunnen inzetten bij het bedenken en uitvoeren van de activiteiten.

Jonge vrijwilliger van het jaar-award

Jong Goud is een project van MJD, met financiering van de gemeente Groningen. Zeker sinds de maatschappelijke stage geen verplichting meer is, wil de gemeente vrijwilligerswerk door jongeren namelijk graag blijven stimuleren. In 2011, 2012 en 2013 gebeurde dat door prijzen uit te reiken aan genomineerde jongeren, in verschillende categorieën. De award ‘Jonge Vrijwilliger van het Jaar’ werd van 2011 tot en met 2013 uitgereikt aan achtereenvolgens Angelo Kukler, Kavita Huizing en Annerens Bouma.

2014: Niet 1, maar alle vrijwilligers belonen

In 2014 werd het roer omgegooid. Toen konden jongeren online de uren doorgeven die ze aan vrijwilligerswerk besteedden. Paula: “In plaats van slechts een paar vrijwilligers in het zonnetje te zetten, zochten we een manier om álle jongeren die zich belangeloos inzetten te belonen. Het doel was 25.000 uur, met als beloning een feest voor iedereen die uren had aangemeld. Uiteindelijk konden we 131.000 uur noteren, dus ruim vijf keer zo veel! En het is dat het feest gewoon gepland was, anders hadden we vast nog veel meer uren kunnen tellen!”

Foto-expo on tour

“Ook organiseerden we in 2014 veel evenementen, zoals een ‘keuzemenu’ waar jongeren gedurende een middag kennis konden maken met vrijwilligerswerk bij uiteenlopende organisaties”, vertelt Paula. En in 2015 is het dus dit magazine KROON. Wat is daarvan het doel? Paula: “Hiermee willen we Groningen laten zien hoe groot het aandeel van jongeren is op het gebied van vrijwilligerswerk. Daarbij komt ook nog een foto-expositie, die een tijdlang door Groningen zal trekken. Kleurrijke, levensgrote foto’s door jong fototalent laten zien op welke manier jongeren zich inzetten voor bijvoorbeeld hun stad of voor anderen.”

Meer weten? Kijk op: www.jonggoud050.nl