Video: De mensa, een goede reden om niet te koken

Mensa bij de Navigators Groningen

Voor maar vier euro een complete maaltijd, met voor- en nagerecht? Het kan als je student bent en de mensa van de Navigators Studentenvereniging Groningen (NSG) bezoekt. Deze vereniging heeft de aloude mensa nieuw leven ingeblazen. Kroon nam een kijkje achter de schermen.

NSG is een christelijke studentenvereniging in de stad Groningen. Ze hebben zo’n 450 leden en zijn daarmee de vierde studentenvereniging van Groningen. Ze organiseren elke woensdag een mensa.

Een mensa? Wat is een mensa?

Voor oudere generaties is de mensa een begrip. Groningen kende van de jaren ‘60 tot ‘90 een mensa waar je elke dag goed kon eten voor een laag bedrag. Deze kreeg subsidie van de universiteit. Helaas kon de mensa niet concurreren met de goedkope afhaalpizza en magnetronmaaltijden. Jammer, want met z’n allen eten is gezelliger dan in je eentje op de bank voor de tv.

Piepklein epicentrum

Daarom poppen er toch regelmatig weer kleinschalige mensa’s op. Dus ook bij de NSG. Voor dit jaar is Laurens Gorter er de kok. Wekelijks koken hij en een aantal andere vrijwilligers voor ongeveer 100 mensen. Epicentrum is een piepklein keukentje. Voorbereiden, bakken, afwassen: hier gebeurt het allemaal. Laurens: “Ik geniet hiervan. Ik doe het nu driekwart jaar en het is eigenlijk één van de gezelligste dingen die ik ooit heb gedaan.”

Je proeft de liefde van de vrijwilligers

Maar wat zeggen de bezoekers? Daan is zo ongeveer vaste klant: “Het is gezellig en je kent veel andere mensen. Ik eet hier vaak vanwege de lage prijs, maar ook omdat het echt goed eten is. Het wordt gemaakt door vrijwilligers die er al hun liefde in stoppen en daarom is het zo lekker!”

Aanschuiven?

De mensa is er ‘in principe’ alleen voor leden van deze studentenvereniging. Maar dat wil niet zeggen dat jij er niet kunt aanschuiven. Sterker nog: de NSG is een open vereniging en iedereen is welkom. Daarvoor zijn er twee opties. Eén: regelen dat een NSG-lid jou meeneemt als introducé. Twee: je laten opnemen op de intekenlijst op de website van NSG.

Wil je meer weten? Kijk dan op www.nsgroningen.nl