Altijd een feest! Duizenden vrijwilligers zorgen voor een bruisende stad

Vera-Groningen draait op vrijwilligers

Cross-linx, Noorderzon, Eurosonic Noorderslag, het Maak Festival, Let’s Gro, Bevrijdingsfestival, Rapalje Zomerfolk, WinterWelVaart, Nacht van Kunst & wetenschap, de KEI-week, Jonge Harten festival, Paradigm Festival, Kadepop… We kunnen echt nog een hele tijd doorgaan met opsommen van feesten, festivals en evenementen die jaarlijks in Groningen worden georganiseerd. En deze evenementen zijn er alleen maar dankzij vrijwilligers!

Wie van muziek, cultuur of gezelligheid houdt of een speciale interesse heeft kan het hele jaar door zijn lol op in Groningen. Elke week, elk weekend en elke vakantie staat er wel een leuk evenement gepland. Soms voor een groot publiek, soms voor een select groep geïnteresseerden. Een paar van die evenementen zijn al bijna bij het Groningse meubilair gaan horen, zoals Noorderzon, Bevrijdingsfestival, Eurosonic-Noorderslag en noem maar op.

En hoe professioneel dit soort evenementen ook georganiseerd zijn, ze kunnen alleen maar uit doordat er veel mensen belangeloos aan meewerken. En dat zijn er soms meer dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat Noorderzon ruim 800 vrijwilligers heeft? Natuurlijk zien we allemaal de publieksbegeleiders en de mensen achter de bar, maar ook letterlijk achter de schermen leveren vrijwilligers een belangrijke bijdrage, bijvoorbeeld in de podiumtechniek en de begeleiding van de artiesten.

Open Air Festival
Het Open Air Festival

Grote aantallen

En het grote aandeel vrijwilligers zie je niet alleen terug bij de genoemde jaarlijkse of soms eenmalige evenementen. Ook het dagelijkse aanbod in de stad Groningen op het gebied van muziek, film, theater en kunst draait op mensen die dit werk ‘onbezoldigd’ doen. De bioscoop Forum Images, het Grand Theatre, het Noord Nederlands Toneel en zelfs het Groninger Museum werken allemaal met vrijwilligers. En ook daarbij gaat het om grote aantallen. Vera, bijvoorbeeld, heeft een vast vrijwilligersbestand van maar liefst 225 personen, dat van Simplon telt er ruim 75.

De één zal het doen om een gratis entreekaartje, een ander omdat hij het belangrijk vindt dat er een bepaald evenement is en weer een ander omdat je zo werkervaring kunt opdoen. Stuk voor stuk goede redenen, en daarom verdient iedereen die zich op deze manier inzet een dikke pluim. Want mede dankzij hen is Groningen veruit de meest bruisende stad van het Noorden, toch? De fotografen van KROON trokken er de afgelopen maanden op uit om dit vast te leggen.