Anne Roos (20): ”Als Speelambassadeur heb ik veel geleerd over de omgang met verschillende culturen’’.

Tijdens de coronacrisis volgden we veel lessen vanuit huis. Kinderen zagen de vakantie met hun ouders in rook opgaan. Voor Anne Roos een drijfveer om zich in te zetten als speelambassadeur voor de zomeractiviteiten van de Speeltuincentrale.

Anne Roos is 20 jaar en studeert Liberal Arts and Sciences aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Van jongs af aan zet ze zich al in als vrijwilliger. Zo is ze actief als leiding voor de scouting Havik in Groningen en ook gaat ze binnenkort aan de slag als huiswerkmaatje bij Togetherhuiswerk. Op Instagram zag Anne Roos de oproep van Speelambassadeurs voor de Speeltuincentrale en ze werd gelijk enthousiast: ‘’ Voor een kind is het extra vervelend dat veel dingen niet doorgaan dankzij de coronacrisis. Als er een project is waar ik op een leuke manier voor iets een ander kan betekenen, dan zeg ik daar geen nee tegen’’.

De wijken van de stad op een andere manier ontdekken

Als Speelambassadeur organiseerde en begeleidde Anne Roos activiteiten voor kinderen in de wijken Vinkhuizen , De Hoogte en Corpus den Hoorn. Er werden zandkastelen, gebouwd, geknutseld en ook werd er een kickboks workshop gegeven. Op de heetste dag van de vakantie werd ze drijfnat gemaakt tijdens een watergevecht. Anne Roos ontdekte tijdens de zomeractiviteiten dat het organiseren en coördineren haar goed af ging. ‘’In de wijk De Hoogte deden 100 tot 120 kinderen per dag mee. Samen met de coördinator zorgde ik in de wijk ervoor dat alles in goede banen werd geleidt’’. Aldus Anne Roos.

5 uur per dag en 15 dagen lang zette Anne Roos zich in voor de Speeltuincentrale. Naast dat het leuk was, heeft  Anne Roos ook veel geleerd over de omgang met kinderen van verschillende achtergronden en culturen. ‘’Je leert veel over de wijken in de stad en hoe men met elkaar omgaat. Zo zag ik dat kinderen met een Niet-Nederlandse achtergrond op een andere manier met elkaar spelen’’.

Veel gezelligheid met andere jongeren

De contacten met kinderen, ouders en andere vrijwilligers vond Anne Roos het leukst. Samen met andere jongeren van verschillende leeftijden werd er een programma bedacht en uitgevoerd. Ook hadden de jongeren het onderling leuk met elkaar door de saamhorigheid die er was. ‘’Elke vrijdag hebben we samen gegeten en een spelletje gedaan’’. Niet elke jongere was even gemotiveerd. Dit was voor Anne Roos soms lastig. Ze vertelt dat ze puur voor zichzelf en haar eigen plezier meedeed.

Leuk om je talenten in te zetten en iets te betekenen voor de maatschappij

Volgens Anne Roos is het leuk en leerzaam om je actief in te zetten voor de maatschappij. Er is veel ruimte om je eigen plan te trekken, zeker als er vanuit de organisatie ruimte voor wordt geboden. Het idee van de Maatschappelijke Diensttijd: ‘’Ontdek je talenten en doe iets voor een ander’’ spreekt Anne Roos aan. ‘’Het is leuk om je talenten in te zetten en iets nuttigs te doen. Wie weet kom je er op deze manier wel achter welke studie het beste bij je past’’.