Colosseum redt het dankzij de inzet van vrijwilligers

Skatepark Colosseum Groningen

Iedere zichzelf respecterende freestyle skateboarder, inline skater en BMX’er in Groningen kent het Colosseum. Al sinds 1997 is dit indoor skate- en bikepark een begrip. Eerst zat het in de Oosterparkwijk en nu in een oud schoolgebouw (inclusief een overdekt zwembad!) in Vinkhuizen. Het park draait helemaal zonder subsidie. En dankzij de vele vrijwilligers lukt dat goed!

In het Colosseum zijn verschillende scholieren en studenten actief. Taken die ze uitvoeren zijn het toezicht houden, evenementen organiseren, workshops geven, lessen verzorgen en de administratie. Allemaal gewoon omdat ze het leuk vinden. Een van hen is Elya (22). Hij is druk bezig met zijn hbo-studie Audiovisuele Vormgeving, maar als het even kan is hij in het Colosseum te vinden.

Hoe lang kom je hier al?
“Ik kom al sinds mijn 14e in het Colosseum. Ik ontdekte het dankzij mijn zus. Die gaf me voor mijn verjaardag een skateboardles cadeau. Sindsdien ben ik niet meer van het skateboard af te slaan en ben ik hier vaste bezoeker. Ik voel me helemaal thuis op deze skatebaan.”

Je kwam hier dus als klant en nu ben je vrijwilliger. Hoe is dat zo gekomen?
“Op een gegeven moment had ik het idee dat ik een steentje kon bijdragen aan de scene en het park. Ik ben gewoon verschillende dingen gaan doen hier. Ik organiseer bijvoorbeeld evenementen en wedstrijden. Ook hou ik het park een beetje in de gaten om te zorgen dat alles er goed uit blijft zien.”

Wat je doet voor het Colosseum: zie jij dat als vrijwilligerswerk?
“Eigenlijk niet. Het hoort gewoon bij mijn stijl van leven. Ik ben hier om plezier te maken en doe het natuurlijk voor mezelf, maar ook omdat je er anderen ontmoet die net als ik een liefde hebben voor het boarden. Daardoor voelt het als een familie. Mijn plezier en mijn bijdrage aan het park geven me een voldaan gevoel. En dit gevoel is ook meteen mijn drive om me 100% in te zetten voor het Colosseum.”