‘’Je hoeft niet sterk te zijn om te kunnen beginnen, je moet beginnen om sterk te worden’’

Dit is het motto van Movement Instinct. Movement Instinct wil mensen helpen met het opbouwen van fysieke kracht, en wil mensen op een speelse manier kennis laten met een work-out. Ga je vrijwilligerswerk doen bij FIX? Dan kan je bij hen je Healthcoins verzilveren. Tessa is in gesprek gegaan met mede-eigenaar Jason Short. Die samen met Emilio Martinez dit bedrijf heeft opgericht. Maak kennis met Movement Instinct.

”Geen work-out, maar een fun-out”

Om te beginnen, kan je mij vertellen wat meer vertellen over je bedrijf Movement Instinct?

Movement Instinct is een bedrijf waarbij mensen kunnen trainen aan de hand van hun eigen lichaamsgewicht , gericht op Functional Movement. Door te trainen met je eigen lichaamsgewicht kun je spiermassa opbouwen, sterker worden en afvallen zonder dat je hiervoor naar de sportschool hoeft.  Ons belangrijkste doel met Movement Instinct is om mensen in contact te brengen met elkaar en ze zo te laten merken dat ze niet een echte ‘’work-out” doen maar meer een fun-out. Hierdoor wordt het speels gezien. En hebben mensen er meer plezier in.

Een fun out klinkt inderdaad al een stuk leuker. Wat voor soort lessen geven jullie en hoe ziet zo’n les er dan precies uit?

Bij Movement Instinct geven we doordeweeks ook groepslessen en personal training. De groepslessen bestaan vaak uit verschillende soorten spellen, zoals bijvoorbeeld dierenbeweging nadoen of we gaan bezig met flexibiliteit oefeningen. We geven de groepslessen op een manier waarop je niet denkt dat het een normale training is maar er echt plezier aan beleeft terwijl je toch echt aan het trainen bent. We doen bewegingen die echt zijn gericht op je core en focussen op de Core Stability. Daarmee trainen we de onderrug en buikspieren om zo deze te kunnen versterken. We zien vaak dat de meeste mensen problemen hebben die daarmee te maken hebben.

‘’Je hoeft niet sterk te zijn om te kunnen beginnen, je moet beginnen om sterk te worden’’

Wauw klinkt gaaf! Jullie onderscheiden je hierdoor zeker erg van de andere sportscholen in Groningen?

Ja we willen altijd anders zijn en we willen mensen echt laten merken dat ze veel meer kunnen dan ze zelf denken. We krijgen bij ons altijd de vraag; ben ik sterk genoeg om te beginnen ons antwoordt daarop is; Je hoeft niet sterk te zijn om te kunnen beginnen, je moet beginnen om sterk te worden.
Daar gaat het bij ons echt om. We zien dat dit lastig is voor veel mensen want als je naar de sportschool gaat, is dat voor bijna iedereen wel intimiderend. Je ziet namelijk altijd wel mensen trainen die gespierder, slanker of fitter zijn. Dan denk je al snel; dit heb ik niet dus waarom zal ik hieraan beginnen, maar ook hoe kan ik zelf beginnen met trainen.
 
Hoe is dat als mensen bij jullie binnenstappen merk je dat ze gelijk een verschil merken tijdens de trainingen bij Movement Instinct?

Als je bij ons binnenkomt beginnen we laagdrempelig. Je ziet een leuke groep mensen en die is heel gevarieerd. Zij hebben niet allemaal het ‘’perfecte lichaam’’ iedereen is bij ons welkom. Als je voor het eerst bij ons binnenkomt hebben we vooraf een intakegesprek. We gaan dan gezellig ergens in de binnenstad zitten bij een cafétje en bestellen wat drinken. Tijdens dit gesprek gaan we kijken wat je ongeveer staat en wat je doelen zijn. We gaan echt samen met jou kijken hoe we de doelen kunnen bereiken.

‘’Plezier staat voorop’’

Dus je helpt de mensen die bij Movement Instinct trainen meer aan een gezonde lifestyle in plaats van ze 3x per week standaard oefeningen te laten doen, en ze kortingen te geven op hun lidmaatschap tot een bepaalde tijd?

Ja precies, we willen ons echt richten op de mensen die bij ons sporten. We zien dat de meeste sportscholen voor het geld gaan maar geld is voor ons echt een middel. Het belangrijkste is om een goede band met de cliënt op te bouwen.

‘’Iedereen die bij ons komt is één grote familie’’

We introduceren cliënten echt als familie en niet als ‘’maar een client’’ ze zijn echt een deel van onze Movement Instinct familie en daardoor wordt het ook leuker om samen te trainen. Als mensen naar een sportschool gaan krijg je vaak te horen dat ze zeggen ik kom van mijn werk en moet daarna naar de sportschool voor mijn workout. Dan hoor je het woord ´´work´´ in work out. Het klinkt dus alsof je vanuit je werk opnieuw aan het werk gaat. Dat wil je niet.
Bij Movement Instinct zijn we meer gericht op beginners. Emilio en ik zijn zelf wel heel sterk maar we zeggen altijd tegen onze cliënten dat wij ook ergens begonnen zijn. Je gaat eigenlijk stap voor stap omhoog en zo wordt je alsmaar beter.

Is het jullie doel om sport zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen ongeacht wat je sportachtergrond en leeftijd is? 

Het maakt bij ons niet uit of je oud bent of gevorderd. We hebben bij ons nu meer mensen die ik train die boven de 50 zijn, dan jongeren. De oudere mensen zien vaak de waarde in van het goed kunnen functioneren. Want als je ouder wordt krijg je sneller lichamelijke klachten zoals rugpijn nek of schouderpijn. We zien dit ook bij studenten die krijgen het bijvoorbeeld door het typen en het vooroverbukken tijdens het schrijven van een verslag en dat resulteert in een verkeerde houding. Het verhelpen van deze klachten richten wij ons ook op.

Klinkt logisch, je moet eerst de basis goed hebben voordat je verder kan. Over basis gesproken, hoe zijn jij en je collega eigenlijk begonnen met Movement Instinct?

Dat is een vraag die we vaak krijgen. Mijn collega en ik hebben elkaar ontmoet bij Bar Brothers Groningen. De Bar Brothers is een groep mensen die met hun eigen lichaamsgewicht trainen. Mijn collega zat al bij deze groep mensen en zo hebben zij het samen opgericht. Zelf kwam ik er een jaar na mijn collega bij de Bar Brothers terecht. Één van de jongens van de Bar Brothers ging verhuizen, daarna heb ik het samen met mijn collega overgenomen.We wilden niet meer Bar Brothers noemen maar Bar Family. Dit was om mensen een betrokken gevoel te geven als ze bij ons kwamen. Onze wens was om Movement Instinct niet alleen toegankelijk maken voor de mensen die trainen om spiermassa te krijgen, afvallen of fitter te worden, maar over het algemeen laten merken dat bewegen niet zo moeilijk hoeft te zijn als ze denken. Samen bewegen als een family maakt het makkelijker om motiverend te blijven om je doel te behalen als je eentje hebt of als je wilt gewoon bewegen voor alleen het plezier”

Het Work-out park is een grote speeltuin voor volwassenen

Er zijn dus veel verschillende mensen die bij jullie komen trainen, met allemaal een andere achtergrond en niveau. Wanneer kwam je erachter dat er echt behoefte was vanuit jullie cliënten en vanuit jezelf om Movement Instinct echt door te zetten en uit te laten groeien tot een echt bedrijf?

We wilden veel op de cliënt richten en ze goed bij de trainingen begeleiden. Eerst deden we dat voor de lol. Veel mensen hebben toen aangegeven dat ze wat onze tips voor ons hadden. “Een leraar van mij; Andreas Rushoven, in de tijd wanneer ik op Sport en Bewegen zat op het Alfa-college probeerde mij de hele tijd een motiverende duw naar voren te geven om te beginnen met mijn eigen bedrijf. Toen hoorden we ook van een paar andere mensen die we hadden geholpen, dat we deze kans niet voorbij moeten laten gaan. Daarna hadden we uiteindelijk besloten om het echt te doen.” Toen dachten we, waarom niet? Uiteindelijk hebben we na het betrekken van de gemeente Groningen, gezamenlijk Work-out parken opgericht om trainingen voor iedereen in Groningen aan te bieden.  En mensen kennis te laten maken met Calisthenics. Leuk is, dat zowel ouders als kinderen plezier beleven op de toestellen tijdens de trainingen. Dat maakt het ook een grote speeltuin voor volwassenen.

Je bent al een paar jaar bezig met deze vorm van training geven. Op deze manier trainen wordt calisthenics” genoemd. Wat betekent de naam precies?

Calisthenics is een Griekse naam. De naam is eigenlijk op te delen in twee delen ‘Kallos’ wat ‘’mooi’’ betekend en Sthénos”, wat “Kracht” betekent. In het Nederlands betekent het “Mooie kracht”

”Meedoen met FIX is een win-win situatie”

Movement Instinct werkt nu ook samen met de Healthcoin, waarom heb je voor deze samenwerking gekozen? 

Toen de Healthcoin bij FIX ging aansluiten dacht ik er gelijk aan om het te koppelen aan ons bedrijf. We willen mensen in Movement Instinct ook niet alleen helpen met fysieke kracht opbouwen maar ook mentaal steun bieden.  

Hoe denk je dat de samenwerking met de Healthcoin Movement Instinct kan helpen?

We willen een korting aanbieden vanuit de Healthcoin. Als student zijnde kan je dan korting krijgen bij ons door middel van je punten op de Healthcoin die je kan verzamelen door vrijwilligerswerk te doen in Groningen. De meeste studenten hebben niet veel geld te besteden, dus kunnen ze door de punten bij ons in te leveren lekker meedoen met de trainingen en gezond bezig zijn.

Dat klinkt als een win win situatie! Zowel voor de klant, de Healthcoin, en Movement Instinct.
Wat denk je dat andere bedrijven kan motiveren om een samenwerking aan te gaan met de Healthcoin? 

Eigenlijk kunnen ze hierdoor promotie voor zichzelf creëren en exposure, dat is belangrijk voor een bedrijf. Het is niet alleen belangrijk voor ons bedrijf maar voor andere organisaties. Door mee te doen, laat je zien dat je deel bent van een project met een goed doel. Dat draagt bij aan de naamsbekendheid.

‘’Als je slim bent als bedrijf dan wil je ook een deel van zo´n project uitmaken’’

Beginnende bedrijven kunnen dus meedoen door naamsbekendheid te krijgen en zo promotie voor zichzelf te creëeren. Maar hoe zit dat dan met bedrijven die al naamsbekendheid hebben en al goed lopen?

Ook als je al bekend bent is het goed om hieraan mee te doen. Dit soort projecten gaan niet om geld en winst maken, maar puur om het goede doel wat erachter zit. Als je slim bent als bedrijf dan wil je ook een deel van zo´n project uitmaken.

Denk je dat het ook met de tijd van nu te maken heeft dat steeds meer bedrijven meedoen met projecten waar het niet zozeer om geld gaat maar echt om de betrokkenheid met de mensen en het goede doel? 

Ja eigenlijk wel. Je ontmoet heel veel leuke mensen en de waarde van de klant moet je altijd als eerste prioriteit zetten. Ik ben zelf ook bedrijfsleider. Het is belangrijk dat je de cliënten voorop moet stellen. Het mag niet alleen om geld draaien. Door de kwaliteiten van de cliënt op te stellen krijg je ook meer waardering terug

Jason is ook actief voor FIX. Wil je hier meer over lezen. Kijk hier.

Wil je meer weten over Movement Instinct? Kijk op hun website.