Jonge kerkgangers zijn de fanatiekste vrijwilligers

Kerk Groningen

Mensen die regelmatig een kerk of moskee bezoeken doen vaker vrijwilligerswerk dan niet-kerk/moskeegangers. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van het CBS. Het maakt daarbij niet uit welk geloof je aanhangt. Leeftijd wel: hoe jonger, hoe vaker vrijwilliger!

De mensen om wie het gaat doen dan trouwens heus niet alleen vrijwilligerswerk voor hun kerk of moskee. Integendeel. Ze zijn ook relatief vaker actief bij sportclubs en scholen. Ze zijn ook op andere manieren meer maatschappelijk betrokken. Zo stemmen ze vaker bij verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ook zijn ze vaker betrokken bij acties om de politiek op andere manieren te beïnvloeden, bijvoorbeeld door acties of demonstraties.

Ouderen gaan dan misschien wel vaker naar de kerk dan jongeren, maar ze doen daarentegen juist minder vaak vrijwilligerswerk, zo blijkt uit het onderzoek.

Zijn er veel gelovigen in Nederland? Dat al je nog verbazen: van alle Nederlanders van vijftien jaar en ouder vindt ruim de helft zichzelf bij een godsdienstige groepering behoren. Eén op de zes gaat zelfs minimaal eens per maand naar een religieuze dienst. Van de gelovigen is landelijk gezien 24 procent katholiek, 16 procent protestants (Nederlands hervormden, gereformeerden en PKN-ers) en 5 procent moslim.

Herken jij je in de uitkomsten van dit onderzoek? Dan zijn we benieuwd naar jouw verhaal. Neem contact met ons op!