Knallende lancering voor FIX

Met een knal en heel veel confetti ging woensdagmiddag 5 juni FIX van start. Marten Duit voorzitter van de gemeenteraadsfractie van Student en Stad kreeg de eer om tot drie te tellen waarna de ruimte van Link050 zich vulde met oranje snippers tot grote hilariteit van de 60 aanwezigen. FIXis een betere naam voor Maatschappelijke Diensttijd en dit zeiden niet alleen de jongeren die de laatste maanden bezig waren geweest dit project van en voor jongeren voor elkaar te krijgen (te fixen!). Fix wil jongeren aan moedigen en ondersteunen bij hun betrokkenheid bij de maatschappij door het doen van vrijwilligerswerk.

Jongeren doen al veel vrijwilligerswerk

Marten Duit wees er in een korte toespraak op dat jongeren al heel veel vrijwilligerswerk doen. Hij noemde Oma’s soep, als zijn favoriete project (Een initiatief van een aantal studenten van die samen met ouderen elke week soep maken en opeten).

Proeftuin

FIX is een van de vele proeftuinen die in opdracht van het ministerie van VWS is gestart. Het uiteindelijk doel is het bevorderen dat iedere jongere de mogelijkheid krijgt om via maatschappelijke projecten en activiteiten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. In Groningen werken Link050 (MJD), WeHelpen, Jimmy’s en Healthcoins samen, maar het zijn de vrijwilligers van FIX zelf die het meeste werk hebben gedaan.

Carine Bloemhof, wethouder Arbeidsmarktbeleid, was ook aanwezig. Zij vindt het belangrijk dat jongeren zich inzetten als vrijwilliger en is echt blij met deze proeftuin in Groningen. “Iedereen wil van betekenis zijn en bijdragen aan verbinding met anderen.” De aanwezige Fixers, zo’n 15 jongeren, zeiden allemaal ongeveer hetzelfde als Carine en waarschijnlijk waren ze het ook eens met haar laatste woorden: ”Hou het vooral leuk en gezellig.” De Fixers wisten hoe ze het leuk moesten maken want de middag eindigde met een hapje en een drankje en live muziek.