Linda (19) ”Het hoeft niet veel tijd te kosten om het verschil te maken”

Hoe fijn is het om iets terug te doen voor een ander? Dankzij de Matchmarkt Wie kan ik Helpen kreeg Linda (19) hiervoor de kans. Op 7 jarige leeftijd kwam er vaak iemand langs om haar voor te lezen. 12 jaar later is de wereld omgedraaid. Als voorleesmaatje bij Humanitas komt ze wekelijks bij een gezin langs en leest ze een jongetje van 8 jaar voor uit de leukste boeken.

Bijdrage leveren aan het leren van de Nederlandse taal.

Een artikel uit de UKrant bracht Linda op het idee om naar Matchmarkt Wie kan ik Helpen te gaan. Ze kwam voor Humanitas om informatie te krijgen over het zijn van voorleesvrijwilliger. Daarnaast heeft ze ook meegedaan aan de Proeverij Vrijwilligerswerk om op een leuke manier kennis te maken met andere vrijwilligersorganisaties. Toch is ze bij haar eerste keus gebleven. Sinds het eind van de zomervakantie is ze gestart bij Humanitas en is ze gematcht aan een Turks gezin.

Linda vindt het leuk dat ze kan bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse taal van een kind. Ze heeft het idee dat ze hiermee het verschil kan maken. Tijdens haar bezoek leest ze voor uit boeken van Turkse – en Nederlandse schrijvers. Daarna bespreken ze met elkaar wat er is gelezen. Afsluitend wordt er een spelletje gedaan.

Van elkaar leren

Als voorleesmaatje leer je om te gaan met kinderen en maak je kennis met verschillende gezinssituaties. Linda vertelt dat er in het gezin aandacht is voor de Nederlandse en Turkse taal. Zij leert veel over hoe andere culturen leven. ”Ik leer veel van hun, maar zij ook van mij.” Aldus Linda. Er zijn weinig dingen te noemen die minder leuk zijn aan haar vrijwilligerswerk. Het is gemakkelijk te combineren met de studie en neemt niet veel tijd in beslag. Daarnaast is iets doen voor een ander ook leerzaam. Linda raadt daarom andere jongeren aan om ook maatschappelijk actief te worden. ”je hoeft niet veel te doen om het verschil te maken.”