Top 5: wat motiveert jongeren om vrijwilligerswerk te doen?

Steeds vaker doen jongeren vrijwilligerswerk.

Waarom zou je dat eigenlijk doen, als jongere?
Yessica Tijsse Klasen en Nicole Staal, studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hanzehogeschool in Groningen, deden hier in 2016 een afstudeeronderzoek naar.

Okee, meteen maar even met de deur in huis vallen. Dit is de top 5 van redenen voor jongeren om vrijwilligerswerk te doen:

  1. Voldoening en waardering
  2. Betrokkenheid bij een organisatie/ ‘er bij’ horen, gezelligheid
  3. Opdoen van kennis en ervaring
  4. Iets bijdragen aan de maatschappij
  5. Waardering van de organisatie

Hoe was het om dit onderzoek te doen?
“Het doen van het onderzoek was leuk, leerzaam, maar soms ook wel moeilijk. Dat begint al met het opstellen van een hoofdvraag, eigenlijk is dit het lastigste. Pas als dat goed op papier staat kun je echt verder. Ook tijdens het doen van het onderzoek liepen we nog wel eens ergens tegenaan, bijvoorbeeld hoe je het beste je vragen kunt stellen. Of hoe we jongeren moesten benaderen, en hoe.”

Wat vind je de meest verrassende uitkomst?
“Zelf hadden wij niet verwacht dat er zoveel jongeren, naast hun betaalde bijbaantje of andere zaken, ook nog actief zijn als vrijwilliger. Veelal doen zij dat ook om zichzelf te kunnen ontwikkelen en zichzelf graag nuttig willen maken voor de maatschappij. De stap om vrijwilligerswerk te doen ligt ten eerste bij henzelf, om bijvoorbeeld werkervaring op te doen en vervolgens is het een mooie bijkomstigheid dat zij daar ook andere mensen mee kunnen helpen.”

“We zijn vooral verrast over hoeveel jongeren actief zijn als vrijwilliger”

Hoe heb je de jonge vrijwilligers voor dit onderzoek gevonden?
“We hebben gebruik gemaakt van Facebook, waardoor we in één keer een hoop jongeren konden bereiken en de enquête ook direct digitaal was. Verder hebben we ook in ons eigen netwerk gekeken naar wie er vrijwilligerswerk deed en hen gevraagd mee te werken aan ons onderzoek. Zodra de enquête online stond werd er goed op gereageerd. We hebben ons doel ruim gehaald en het viel ons mee hoe makkelijk de jongeren wilden meewerken.”

Doe je zelf ook vrijwilligerswerk?
Yessica: “Ik ben een jaar lang actief geweest als vrijwilliger voor een stage. Ik begeleidde een man met niet-aangeboren hersenletsel gedurende het tweede jaar van mijn opleiding. Eén dag per week ging ik bij hem op bezoek om hem te helpen bij allerlei taken.”

Nicole: “Ik heb onder andere meidenavonden georganiseerd, en een groot zaalvoetbaaltoernooi. Ook haal ik af en toe oud papier op voor mijn muziekvereniging. Onder andere de opbrengsten van dit oud papier zijn een inkomen voor de vereniging.”

Wat kan Groningen leren van dit onderzoek?
“De gemeente stimuleert de jongeren al om vrijwilligerswerk te doen en moet dat zeker blijven doen. Uit het onderzoek blijkt wat jongeren motiveert en beweegt in het doen van vrijwilligerswerk. Organisaties in Groningen kunnen deze motieven gebruiken in het werven en blijven stimuleren van de jongeren. Ook kan ons onderzoek ervoor zorgen dat er meer kennis wordt opgedaan over het onderwerp.”

Wil je het onderzoeksrapport ontvangen?

Stuur dan een mailtje naar hallo@fix-groningen.nl