Deug jij als vrijwilliger?

Straatinterview VOG Zernike

Om vrijwilligerswerk te doen, heb je steeds vaker een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig: afgekort tot VOG. Het aantal VOG-aanvragen voor vrijwilligers is de afgelopen tijd fors gestegen. Een VOG wordt door het ministerie van Veiligheid en Justitie afgegeven en het is een bewijs dat je in het verleden niet de fout bent in gegaan. Vinden vrijwilligers dat niet heel erg wantrouwend overkomen, als ze elke keer weer zo’n verklaring moeten inleveren?

Veel verenigingen en vrijwilligersorganisaties vragen hun vrijwilligers standaard om een VOG. Ze hopen daarmee incidenten met bijvoorbeeld seksuele intimidatie te voorkomen. Ook kun je er mee voorkomen dat je iemand tot penningmeester benoemt, die in het verleden herhaaldelijk een clubkas heeft leeggeroofd.

Geen garantie, wel een extra check

Zo’n incident zal niet vaak voorkomen, en een VOG garandeert niet dat het ook nooit zal gebeuren. Maar je bouwt er als organisatie wel een stukje extra zekerheid mee in. Met een VOG, een gedegen intake en een gesprek met de vrijwilliger kun je incidenten voorkomen. Een VOG kost trouwens ongeveer € 30. Maar organisaties die met vrijwilligers werken, kunnen de VOG dankzij een speciale regeling vaak gratis aanvragen.

“De vraag om een VOG is heel normaal”

Een verplichte VOG wordt gelukkig niet als een wantrouwend ervaren door vrijwilligers, blijkt in de praktijk. Andrea Schriever, medewerker administratie Vrijwilligers Coördinatieteam van het MJD, de grootste welzijnsorganisatie in Groningen die veel met vrijwilligers werkt: “Er zijn verschillende soorten screenings en het MJD heeft dit voor nieuwe aangemelde vrijwilligers al een paar jaar ingesteld als een verplichting. De meeste mensen kunnen zich er prima in vinden. Er zijn nooit negatieve reacties geweest op het aanvragen van een VOG en de verplichting hiervoor. Mensen vinden het eigenlijk heel normaal.”

Lees meer over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) op de website van Justis.


“Geen idee wat een VOG is…”

Hoe bekend is de VOG eigenlijk onder studenten? Fabian en Rosemarie, stagiaires bij Jong Goud 050,  checkten het bij de Hanzehogeschool in Groningen.

VOG Straatinterview from Kroon-Magazine on Vimeo.