Wat motiveert jongeren voor vrijwilligerswerk?

Jongeren zijn vooral sociaalgeoriënteerd en vinden het leuk om samen met vrienden vrijwilligerswerk uit te voeren. Verder worden ze er blij van om sociale activiteiten te organiseren, zoals het gezelschap houden van eenzame ouderen. Dit zijn conclusies uit het onderzoek dat Unipartners voor FIX heeft uitgevoerd over de motivatie van jongeren voor vrijwilligerswerk.

Unipartners is een onderzoeksbureau waarbij studenten de kans krijgen om vraagstukken van bedrijven en organisaties op te lossen door onderzoeken uit te voeren. Ze hebben voor FIX gekeken hoe jongeren het beste bereikt kunnen worden en wat hen motiveert om maatschappelijk actief te zijn.

Jongeren het meest actief bij studie-of studentenvereniging 

Onder de jongeren die zijn ondervraagd geeft 45,9% aan dat ze maatschappelijk actief betrokken zijn. Meestal doen ze vrijwilligerswerk bij een studie-of studentenvereniging, als oppas of geven van sportbegeleiding. Jongeren die niet maatschappelijk actief zijn hebben er vaak niet aan gedacht en/of hebben weinig tijd. Soms lopen ze er ook tegen aan dat ze niet weten hoe ze iets kunnen vinden wat bij hen past.

Gezelschap houden van eenzame ouderen grote favoriet

Als het gaat om het soort vrijwilligerswerk, dan staat het gezelschap houden van eenzame ouderen en het organiseren van evenementen op nummer 1. Ruim 70% van de ondervraagden vindt dit het leukst om te doen. Verder zijn jongeren ook wel warm te maken voor iets met kinderen of dieren. Ook bleek uit het onderzoek dat 94,1% het liefst samen met andere jongeren vrijwilligerswerk wilt doen.

Wil je het volledige rapport zien? Dat kan. Neem contact met ons op.