Als je geen idee hebt wat je wilt met je toekomst…

Level-up Groningen

Ben jij scholier en weet je 100% zeker wat je na je opleiding wilt? Klik dan maar snel door. Ben je nog niet zeker? Join the club! Elk jaar stromen honderden leerlingen af naar een lager niveau omdat ze niet gemotiveerd zijn. Breken veel studenten hun beroepsopleiding af, vanwege een verkeerde keuze. Gaan gediplomeerden toch maar vakken vullen bij een supermarkt, omdat ze gewoon niet weten wat ze willen worden. In Groningen willen ze daar wat aan doen.

Veel jongeren hebben geen idee wat ze willen met hun toekomst. In de stad Groningen kunnen zij terecht bij het project ‘Wie jong is moet slim zijn’, van Level up. Eén van de drijvende krachten achter het project is Manon van der Schaaf (26), student Sociaal Pedagogische Hulpverlening: “Level Up is een stichting die jongeren laat nadenken over wat ze willen met hun toekomst en hen helpt bij het maken van een keuze. Veel jongeren vinden van zichzelf dat ze niks kunnen en nergens in uitblinken. Dat is grote onzin: iedereen heeft talenten!”

“Ik heb het zelf ook meegemaakt: ik wist niet wat ik wilde op mijn middelbare school en ging naar de decaan voor advies. Maar hij kon me gewoon niet goed helpen. Decanen, docenten en studieadviseurs doen allemaal erg hun best, maar ze hebben niet genoeg tijd iedereen daarin goed te begeleiden. Ze kijken te weinig naar de individuele mogelijkheden, talenten en de behoeftes van de jongeren. Ook is er door het strakke onderwijsprogramma geen ruimte voor bijvoorbeeld het ontdekken en stimuleren van creativiteit, ondernemerschap en je kwaliteiten.”

Hoe werkt ‘Wie Jong is moet Slim zijn’? Manon: “Jongeren gaan vijf maanden lang één of twee keer per week nieuwe, inspirerende ervaringen opdoen in een groep. Met onder andere workshops en trainingen, het bezoeken van instanties, scholen en bedrijven en dergelijke gaan we op zoek naar wie ze zijn en waar hun talenten liggen. We gaan hun horizon verbreden en kauwen in die vijf maanden trouwens niet alles voor, maar laten de deelnemers zelf een deel van het programma bedenken en uitvoeren.”

‘Wie Jong is moet Slim zijn’ is een project dat startgeld heeft gekregen van de gemeente, maar verder vooral wordt gerund door vrijwilligers. Onder wie Manon: “Het wordt een supergaaf project. Onze vrijwilligers vinden dit erg leuk en uitdagend werk, dat ze doen als hobby. Vaak zijn het mensen die daarnaast ook nog ander vrijwilligerswerk doen of regulier werk hebben.” Vrijwilliger of deelnemer worden? Kom langs bij Jimmy’s (Hereweg 100 in Groningen) of kijk op: wiejongismoetslimzijn.nl.